Prof. Dr. Ünsal Ban: Yunanistan, AB'nin ipini çekebilir.

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimin sonucu tüm dünyayı şaşırttı. Uzun süredir ekonomik sıkıntıda olan ve Avrupa Birliği'nden aldığı yardımlar ile ayakta duran Yunanistan'da seçimi Radikal Sol Koalisyon Syriza kazandı. Seçimlerden önce ekonomiye dair

Gündem 26.01.2015 13:12:29 0
Prof. Dr. Ünsal Ban: Yunanistan, AB

Prof. Dr. Ünsal Ban: Yunanistan, AB’nin ipini çekebilir.

Yunanistan’da yapılan erken genel seçimin sonucu tüm dünyayı şaşırttı. Uzun süredir ekonomik sıkıntıda olan ve Avrupa Birliği’nden aldığı yardımlar ile ayakta duran Yunanistan’da seçimi Radikal Sol Koalisyon Syriza kazandı. Seçimlerden önce ekonomiye dair dikkat çeken vaatler veren Alexis Tsipras’ın atacağı adımlar dünya tarafından da dikkatle izleniyor.

AVRUPA İÇİN KRİTİK VİRAJ

Yunanistan’dan gelen seçim sonuçlarını TRT Haber ekranlarında değerlendiren THK Üniversitesi Rektörü ve DESAV (Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı) Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, Avrupa Birliği’nin yeni bir krizin eşiğinde olabileceğini vurguladı.

Yunanistan’daki seçim sonuçlarının netleşmesinin hemen ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ünsal Ban “Bu durumu “Avrupa’nın şımarık çocuğunun bir gösterisi” olarak tabir edebiliriz. Seçimler sonrasında Avrupa’da çok farklı günler yaşanacak. Gelen sonuçlarla birlikte birçok şey yeniden değerlendirmeye alınacaktır. Bu duruma nasıl gelindiğine değinmek istiyorum. 2008 yılında tüm dünyayı sarsan bir kriz yaşanmış, Avrupa Birliği’ni de etkisi altına almıştı. Bu sırada Yunanistan ekonomisi yaklaşık 3’te 1 küçüldü, işsizlik yüzde 25’tele vurdu, arkasından genç işsizlik oranı yüzde 50’lere geldi. Asgari maaşlara baktığımızda ise 600 Euro düzeyinde olduğunu görüyoruz. Böyle kötü bir ekonomik veri seti olunca da Yunanistan halkı farklı bir parti istedi ve karşısına da Syriza çıktı.”

 

VAATLERDEN GERİ ADIM ATILIR

Yunanistan seçimlerini, yüzde 36,5 oy alarak 150 milletvekili çıkartan Syriza’nın “radikal sol” olarak nitelendirildiğini ancak “tatlı su balığı-tatlı su solu” olduğunu belirten Prof. Dr. Ünsal Ban,  Yunanistan ile Avrupa Birliği ekonomisinin geleceğini de değerlendirdi.

 Prof. Dr. Ünsal Ban “Ekonomik süreç vaatlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine bağlı. Kemer sıkma politikasının yeniden müzakere edileceği, borçların silineceği ve Yunanistan’ın gayri safi milli hasılasının yaklaşık 2 katı kadar olan bir borcun ertelenmesinin talep edileceği söylendi. Ama Yunanistan’ın Troyka’dan aldığı yardımlara baktığımızda ise karşımıza 240 milyar Euro gibi bir rakam çıkıyor. Yeni hükümet elinde bir borç ile geldi. Önümüzdeki ay itibari ile de 7,2 milyar Euro’luk görüşmeleri var. Yunanistan’ın finansal yapısına baktığımızda mevcut durumu karşılamasının mümkün olmadığını görüyoruz. Ben vaatlerden geri adım atılacağını düşünüyorum.” dedi.

 AB PARÇALANMA SÜRECİNE GİREBİLİR

TRT Haber’in canlı yayınında muhtemel senaryoları da değerlendiren THK Üniversitesi Rektörü ve DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, Syriza Lideri Alexis Tsipras’ın vaatlerden geri adım atmaması durumunda, Avrupa Birliği’nin parçalanma sürecine gireceğini belirtti.

Prof. Dr. Ünsal Ban “Vaatlerden geri adım atılmaz ise Avrupa için yeni bir dönem başlayacaktır. Muhtemelen Avrupa Birliği, Yunanistan ile birlikte parçalanmaya başlayacak. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkması ile birlikte arkasından İspanya ve Portekiz’in de “çıkma” taleplerinin de gelebileceğini söyleyebiliriz. Avrupa Birliği’nin hasta adam olduğunu uzun süredir ifade ediyoruz. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu da bunu dile getirmişti. Örnek olarak; İngiltere’deki mevcut muhafazakar parti 2015’te yılında yine iktidar olması durumunda 2017’de “Avrupa Birliği’nden çıkma konusunda referandum yapma” sözü verdi. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nde büyük bir sorun olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,35% -0,06
  • EURO

    34,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2375,93% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00